Hvorfor parkerings-
selskaber?

Den danske bilpark er vokset eksplosivt. Langt mere end tidligere stimler vi i vore biler sammen omkring indkøbscentre, kultur- og fritidsfaciliteter, større arbejdspladser, trafikknudepunkter, boligområder osv., og mange af disse steder er der en tydelig knaphed på parkeringspladser. Mange parkerer på steder eller måder, som de ikke burde. Den sydeuropæiske parkeringskultur, som vi trak på smilebåndet over for ikke ret mange år siden, er hastigt ved også at blive nordeuropæisk.

Såvel samfundet som den enkelte bilist har en oplagt interesse i, at der hersker ordnede forhold på vore parkeringspladser, offentlige som private. Det må ikke blive den stærkes eller den hensynsløses ret, der hersker, hverken på offentlig vej eller på indkøbscentrets eller hospitalets parkeringsplads.

Hvem har ikke oplevet bilen med trailer, der beslaglægger 3 parkeringsbåse? Hvem har ikke set bilen uden nummerplader eller den overvintrende campingvogn på boligforeningens for få pladser? Og hvem har ikke set pendleren, der stiller sin bil på svømmehallens eller købmandens parkeringsplads kl. 8 om morgenen og henter den igen kl. 17?

Private parkeringsselskaber er til for at sørge for, at vi alle overholder spillereglerne på private parkeringsområder i Danmark.

DPPB er bl.a. til for at sørge for, at de parkeringsselskaber, som er medlemmer af foreningen, efterlever det sæt af skrevne og uskrevne etiske spilleregler, der gælder for branchens seriøse aktører.

COPARK

Nyeste medlem af brancheforeningen

Det nyeste medlem af Danske Private Parkeringsselskabers Brancheforening er COPARK A/S. COPARK tilsluttede sig i midten af december 2022.

Vi har i den anledning stillet selskabets direktør, Jess Pries-Hansen, et par spørgsmål:

- Hvad går COPARKs koncept på?

- Vi vil være Danmarks mest brugervenlige parkeringsselskab. Det betyder, at det skal være let at være kunde hos os, både som pladsejer og som bruger af pladserne. Når nogen nu og da får en afgift, skal dét også være let. Vi skal være tilgængelige, og vi skal være blandt de fremmeste inden for det digitale.

- Hvor i Danmark finder man jer?

- Vi er lige nu i Storkøbenhavn og i flere større byer på Sjælland, i Odense, Fredericia, Vejle, Aarhus og Aalborg.

- Hvorfor har I meldt jer ind i brancheforeningen?

- Det har vi primært for a vise, at vi følger brancheforeningens etiske spilleregler. Det er et kvalitetsstempel for os at være med.


Kort brugervejledning

  1. Via menu-ikonet i øverste højre hjørne kan du frit søge på alle ord på sitet, ligesom du kan søge på emner. Du kan også vælge, hvilket sprog sitet skal vises på.

  2. Nederst på siden kan du tilmelde dig DPPBs nyhedsbrev. Herefter modtager du besked, når nye indlæg publiceres. Du kan også benytte formularen i den blå fly-in boks i højre side.

Du kan ikke klage til DPPB over parkeringsafgifter. Læs om dine klagemuligheder under KLAGE OVER PARKERINGSAFGIFTER (KONTROLAFGIFTER).

Lidt om parkeringsselskaber og deres opgaver

(Video)

Parkeringsbrancheforeningen etableredes i 2002.

Siden da har foreningens medlemmer været forpligtet til at følge de etiske og andre regler, som foreningen har udstukket for branchen.

Ligger P-vagter på lur?

(Video)

Tryghed og hjælp til opklaring

Alle kender P-selskaberne for nogle af deres hovedopgaver, nemlig at sørge for at så mange bilister som muligt kan parkere under ordentlige forhold, at reserverede pladser friholdes til fx handicappede eller beboere, og at der betales, hvor det ikke er gratis at parkere.

Men P-selskaberne udfylder herudover en række mere upåagtede roller.

Dennis Balswel fra DinParkering A/S fortæller om én af dem:

- Det sker meget ofte, at vi kan række politiet en hjælpende hånd.

- Det seneste eksempel i vores selskab var, at en af vores P-vagter under sin rundering i Taastrup opdagede, at en bil var blevet brudt op. Han ringede straks til politiet og oplyste om stedet og bilens registreringsnummer. Politiet kunne med det samme se, at bilen var blevet stjålet på Frederiksberg. De kontaktede ejeren og P-vagten blev på stedet og holdt øje med den åbne bil, til ejeren nåede frem.

Dennis fortæller videre, at man med mellemrum kommer ud for, at en bil den ene dag efter den anden holder ulovligt på samme sted og får den ene afgift efter den anden, som ejeren tilsyneladende er ligeglad med. Det viser sig så, når DinParkering begynder at sende rykkerskrivelser til den registrerede ejer eller kontakter politiet, at bilen er stjålet,.

Måske har tyven bare dumpet bilen et tilfældigt sted, men andre gange står bilen lidt forskelligt fra dag til dag. - Det tyder så på, at tyven bor i kvarteret og dagligt benytter bilen, og så kan vi hjælpe politiet med fotografier og med oplysning om tid og sted de forskellige dage.

- Det sker også ganske tit, at vi bliver kontaktet af politiet, som vil høre, om vi har givet et kontrolgebyr til en bil med en bestemt nummerplade på en af vores pladser, fortsætter Dennis Balswel. - Det er så fordi politiet gennem deres efterforskning har fået mistanke om, at en eller anden person har været i nabolaget og begået noget ulovligt. 

------------------

 Parkeringsvagter er ved deres blotte tilstedeværelse på områder, som ellers i store dele af døgnet kan være ret menneskeøde, med til at gøre risikoen for hærværk, tyveri, overfald mv. lidt mindre. Og vagterne og P-selskaberne får altså også jævnligt mulighed for at give et lille bidrag til opklaring af små og store forbrydelser.

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at parkeringsvagter ikke varetager politimæssige funktioner af nogen art.


Modtag nyhedsmails?

Tilmeld dig her, hvis du vil modtage DPPBs nyhedsbrev om nye indlæg på dppb.dk

Skriv dit navn og din e-mailadresse og klik TILMELD.

Læs om nyhedsbrevet her.

Tilmeld dig her, hvis du vil modtage DPPBs nyhedsbrev om nye indlæg på dppb.dk

Skriv dit navn og din e-mailadresse og klik TILMELD.

Læs om nyhedsbreve.